ΠΩΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΙΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΟΑΕΕ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ Δ.Σ Α.Ε. ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΣΚΟΥΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Η ΟΠΟΙΑ ΕΧΕΙ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΒΑΛΛΕΙ ΤΙΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΣΤΟΝ ΟΑΕΕ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΒΑΛΛΕΙ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΑΜΟΙΒΕΣ ΚΑΘΕ ΕΤΟΣ.
ΟΙ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΟΑΕΕ ΕΚΠΙΠΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ; ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΙΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΥΤΕΣ ΩΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΠΟ ΜΙΣΘΩΤΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΜΟΙΒΕΣ;
Απάντηση:
Κατ’ αρχάς, διευκρινίζεται ότι οι αμοιβές που καταβάλλονται στα μέλη του ΔΣ ανώνυμης εταιρείας, εξ αιτίας της συμμετοχής τους στη Διοίκηση του νομικού προσώπου, προκειμένου να χαρακτηριστούν εισόδημα από μισθωτή εργασία (για σκοπούς ΚΦΕ, περ. δ, παρ. 2, άρθρο 12), θα πρέπει να αφορούν καταβολές πριν την διάθεση των κερδών. Οι αμοιβές που καταβάλλονται με απόφαση της ΓΣ, μετά το κλείσιμο της χρήσης και προέρχονται από διανεμόμενα κέρδη είναι μερίσματα (δηλαδή εισόδημα από κεφάλαιο, για τον δικαιούχο) και φορολογούνται με συντελεστή 10%, κατά την πληρωμή τους, με εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης, σε επίπεδο φυσικού προσώπου.
Ως προς τις αμοιβές που καταβάλλονται κατά την διάρκεια της χρήσης , ή εφάπαξ, αλλά σε κάθε περίπτωση, αμοιβές που δεν αφορούν την διάθεση των κερδών, ισχύουν τα παρακάτω:
Οι ασφαλιστικές εισφορές μετόχων ΑΕ, όταν καταβάλλονται από την εταιρεία, δεν εκπίπτουν. Περαιτέρω, ο μέτοχος που ταυτόχρονα συμμετέχει και στο ΔΣ της εταιρείας και λαμβάνει αμοιβές, εξ αυτού του λόγου, εφόσον υποχρεούται σε ασφάλιση στον ΟΑΕΕ (λόγω συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο με ποσοστό 3% και πάνω), καταβάλλει τις εισφορές ο ίδιος. Οι αμοιβές που λαμβάνει είναι εισόδημα (για σκοπούς ΚΦΕ) από μισθωτή εργασία, οπότε οι εισφορές που ο ίδιος καταβάλλει, αφαιρούνται από το εισόδημα αυτό, κατά την υποβολή της φορολογικής του δήλωσης και την μετέπειτα εκκαθάριση των εισοδημάτων του. Αν οι εισφορές του καταβάλλονται από την εταιρεία, για να αφαιρεθούν από τα έσοδά της, θα πρέπει να θεωρηθεί ότι συνιστούν επιπλέον εισόδημα για τον μέτοχο (με συμμετοχή 3% +) και μέλος ΔΣ. Στην περίπτωση αυτή, θα ισχύσουν ομοίως τα προηγούμενα, δηλαδή ο μέτοχος θα έχει δικαίωμα να αφαιρέσει τα ποσά των εισφορών, αναγράφοντάς τα στην φορολογική του δήλωση.
Με λίγα λόγια, αυξάνεται το εισόδημά του, κατά το ποσό των εισφορών, αλλά στη συνέχεια αφαιρείται, όταν υποβάλλει την φορολογική του δήλωση. Ωστόσο, όπως είναι προφανές θα υπάρξει μεγαλύτερο φορολογητέο ποσό που θα επηρεάσει και την (τυχόν) παρακράτηση του φόρου.
Παράδειγμα:
Έστω ότι ΑΕ καταβάλλει σε μέλος ΔΣ και μέτοχο (με συμμετοχή 3%+) ετήσιες αμοιβές 10.000 ευρώ (εννοείται όχι κατά την διανομή). Για το μέλος – μέτοχο είναι εισόδημα από μισθωτή εργασία, ενώ για την εταιρεία είναι (οιονεί) δαπάνη μισθοδοσίας και εκπίπτει (εφόσον δεν παραβιάζονται οι κανόνες για την έκπτωση των δαπανών, γενικά – άρθρο 22 ΚΦΕ).
Αν υποθέσουμε ότι οι εισφορές προς τον ΟΑΕΕ είναι 3.000 ευρώ και καταβάλλονται από τον μέτοχο, αυτές θα μειώσουν το φορολογητέο εισόδημά του (όχι κατά την παρακράτηση, αλλά κατά την εκκαθάριση των εισοδημάτων του).
Περαιτέρω, αν γίνει δεκτό ότι η ΑΕ θα επιβαρυνθεί και τις εισφορές του, τότε οι αμοιβές του θα ανέλθουν σε 13.000 ευρώ, οπότε θα ισχύουν ομοίως τα παραπάνω, ως προς το εισόδημα για τον μέτοχο και την έκπτωση της δαπάνης για την ΑΕ.
Ωστόσο, τώρα το εισόδημα του μετόχου, από μισθωτή εργασία (κατά την εκκαθάρισή του) θα είναι 13.000 – 3.000 = 10.000 ευρώ (διότι αυτός θα αφαιρέσει τις εισφορές κατά την υποβολή της φορολογικής του δήλωσης).