Αστική Μίσθωση Σε Επιχείρηση Ενοικ.Δωματίων

Ατομική επιχείρηση με απλογραφικά βιβλία και αντικείμενο δραστηριότητας την ενοικίαση επιπλωμένων διαμερισμάτων, μπορεί κατά την διάρκεια της χρήσης να εκμισθώνει κάποια από τα διαμερίσματα αυτά με ιδιωτικό συμφωνητικό αστικής μίσθωσης, με μισθώσεις πέραν του έτους ή και μικρότερες, σε δημόσιους ή ιδιωτικούς υπαλλήλους; Αν ναι ,τα εισοδήματα από την εκμίσθωση αυτή θεωρούνται και αυτά εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα που υπάγονται σε ΦΠΑ ή θεωρούνται εισοδήματα από ακίνητη περιουσία και απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η αστική μίσθωση ακινήτου σε περίπτωση που δεν συνοδεύεται από την παροχή υπηρεσιών (π.χ. καθαριότητας, φύλαξης κλπ.) συνιστά για την ατομική επιχείρηση εισόδημα από ακίνητη περιουσία, μη υποκείμενη σε ΦΠΑ. Η απαλλαγή των αστικών μισθώσεων ακινήτων από τον ΦΠΑ προκύπτει από τις διατάξεις του κώδικα ΦΠΑ και δεν συνδέεται με την κατηγορία του εισοδήματος. Ισχύει δηλαδή και στην περίπτωση που το εισόδημα χαρακτηρίζεται ως εισόδημα επιχειρηματικής δραστηριότητας[1].

Διαφορετική είναι η περίπτωση των βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων για τουριστικούς σκοπούς. Μέχρι πρόσφατα για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις (κάτω των 30 ημερών) υπήρχε η υποχρέωση εφοδιασμού της επιχείρησης με το ειδικό σήμα λειτουργίας του ΕΟΤ, γεγονός που καθιστούσε τη σχετική αμοιβή προϊόν παροχής ξενοδοχειακών υπηρεσιών και όχι αστικής μίσθωσης ακινήτου, υποκείμενων σε ΦΠΑ και το εισόδημα ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα. Από την 1/11/2015 ωστόσο δεν υφίσταται ο περιορισμός αυτός. Επί του παρόντος όμως οι μόνες διευκρινίσεις όσον αφορά το νέο νομοθετικό πλαίσιο έχουν παρασχεθεί από το Υπουργείο Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού (στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου) [2]. Σύμφωνα με αυτό η διευκρίνιση των προϋποθέσεων κάτω από τις οποίες το εισόδημα που θα προκύπτει από την εκμίσθωση του ακινήτου θα φορολογείται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα (στην περίπτωση παροχής υπηρεσιών) ή ως εισόδημα από ακίνητη περιουσία θα δοθεί από την καθ’ ύλην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών.

Μέχρι στιγμής δεν έχει εκδοθεί η αναμενόμενη απόφαση από το Υπ. Οικ. με την οποία θα γίνει γνωστή η θέση της διοίκησης επί των νέων διατάξεων.


[1] Με την επιφύλαξη της προαιρετικής υπαγωγής της μίσθωσης επαγγελματικού ακινήτου σε καθεστώς ΦΠΑ, κατ’ επιλογή του εκμισθωτή.

[2] Α.Π.Τ.Κ.Ε. : 21/16.02.2016