Συχνές ερωτήσεις των συναδέλφων για το Ε1, Ε3 και στιγμές της ζωής μας

 [07.05.2018]

Πτυχιούχος Οικον. Παν/μίου Πειραιά
Λογιστής – φοροτεχνικός
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του TAXHEAVEN

 

 

Ι. Πρόλογος

Μέσα στον ορυμαγδό των εξελίξεων τόσο στο γενικότερο οικονομικό, όσο και στο αμιγώς επαγγελματικό γίγνεσθαι, ο λογιστής καλείται να ασκήσει με συνέπεια το επάγγελμά του καταβάλλοντας τεράστια προσπάθεια. Από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης και μετά οι εξελίξεις τρέχουν με φρενήρεις ταχύτητες, ενώ η αδάμαστη πολυνομία εξακολουθεί να απλώνει τα πλοκάμια της παντού, στραγγαλίζοντας συνάμα κάθε προσπάθεια προγραμματισμού ή μακρόπνοου σχεδιασμού. Τα επαχθή μέτρα δημιούργησαν τοξικό κλίμα στην οικονομία, η αγορά ακόμη παραπαίει, οι επιχειρήσεις κλείνουν, οι πελάτες φεύγουν και οι εναπομείναντες αδυνατούν να πληρώσουν, ενώ απ΄την άλλη ο όγκος εργασίας αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο. Παράλληλα, οι δυσβάστακτοι φόροι, αλλά και το νέο ασφαλιστικό, αποτελούν τροχοπέδη, με αποτέλεσμα το επάγγελμά μας να βαίνει προς το χειρότερο με ορατές τάσεις εκφυλισμούΑυτή η κατάσταση, οι τρέχουσες υποχρεώσεις, οι ασφυκτικές προθεσμίες και τα πρόστιμα που καραδοκούν μας έχουν μεταμορφώσει σε ανδρείκελα, σε όντα που δρούμε μηχανικά, με σκυμμένο κεφάλι —πραγματικοί είλωτες χωρίς πρωτοβουλίες και το πιο οδυνηρό είναι πως το ζιζάνιο της διχόνοιας έχει ακόμη γερές ρίζες.     

Είναι καιρός να συνειδητοποιήσουμε πως πρέπει να πάρουμε σοβαρές αποφάσεις αν θέλουμε πραγματικά το επάγγελμα που ασκούμε να υφίσταται και στο μέλλον. Οι λύσεις εν προκειμένω είναι δύο, είτε μένουμε απαθείς στην κλίνη του Προκρούστη ή διεκδικούμε δυναμικά την αλλαγή του υφιστάμενου σκηνικού. Σε λίγο καιρό θα αλλάξει άρδην το τοπίο στο χώρο μας (βλ. ΑΑΔΕ – Ηλεκτρονική τιμολόγηση και ηλεκτρονική τήρηση βιβλίων υποχρεωτικά από 1.1.2020), οπότε πρέπει να ανασκουμπωθούμε, να ξεφύγουμε για λίγο από την καθημερινότητα που μας απομυζεί και να δούμε κατάματα τα προβλήματα, αλλά και τις νέες προοπτικές που ενδεχομένως ανοίγονται στο χώρο (βλ «Ανοίγει ο δρόμος για την εναρμόνιση των διατάξεων που προβλέπουν την υπογραφή των δηλώσεων κάθε οντότητας από τον κατά το νόμο υπεύθυνο λογιστή»), πάντα μέσα από τη συλλογικότητα. Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι είμαστε επιστήμονες και όχι απλοί διεκπεραιωτές ή γραφεία εξυπηρέτησης φορολογουμένων. Αν δεν θέλουμε να παραμείνουμε ουραγοί ας προσπαθήσουμε να κοιτάξουμε μακροπρόθεσμα δίνοντας λύσεις στα αδιέξοδα που ταλανίζουν τον κλάδο. Με μεθοδικές κινήσεις, ομαδική δράση και αξιολόγηση των νέων δεδομένων στην αγορά, μακριά από μικροκομματικά συμφέροντα και ανούσιες αντιπαλότητες και διαξιφισμούς. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να απεμπολήσουμε την ανθρώπινη και την επαγγελματική μας αξιοπρέπεια, τις αξίες, τα ιδανικά και τα όνειρά μας.  

Σε όλα τα παραπάνω πρέπει να προστεθεί και η αλλαγή στη νοοτροπία, στον τρόπο σκέψης και αντίληψης ορισμένων πραγμάτων αναφορικά με το επάγγελμά μας. Ταυτόχρονα, η άσκηση αυτοκριτικής ώστε να εντοπίσουμε τα λάθη μας θα οδηγήσει στην ατομική κάθαρση που θα βοηθήσει στη συνέχεια και το σύνολο. Ας αναλογιστούμε τις ευθύνες και το ρόλο μας κι ας δράσουμε επιτέλους συλλογικά, προκειμένου να βιώσουμε καλύτερες μέρες στο επάγγελμά σας, απαλλαγμένοι από ανασφάλεια και άγχος.

ΙΙ. Φορολογικές Δηλώσεις 2018, μερικές σύντομες επισημάνσεις

Αρχικά να σημειώσω ότι οι συνάδελφοι μπορούν με 8 ευρώ (συν φ.π.α) να αποκτήσουν πρόσβαση στον πλήρως ανανεωμένο οδηγό δηλώσεων 2018. Με οδηγίες για όλα τα έντυπα (Ε1, Ε2, Ε3, Ν και Κ.Φ.Α.), με πλούσιο υλικό και αρθρογραφία, με εικόνες και διαδραστικότητα, θεωρώ ότι θα βοηθήσει όλους εσάς κατά την περίοδο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Ο οδηγός ανανεώνεται συνεχώς και εμπλουτίζεται με καινούργιο υλικό.

 Οδηγίες συμπλήρωσης του νέου Ε3 (δόθηκε στη δημοσιότητα από την Α.Α.Δ.Ε. αναλυτικός οδηγός για τη συμπλήρωση του εντύπου).

 

Προσοχή στον κωδ. 007: Φέτος υπάρχει ζήτημα αναφορικά με τον κωδικό 007 του εντύπου Ε3 (σ.σ. ο κωδικός αυτός αφορά τους αμειβόμενους με μπλοκάκι. Φέτος υπάρχει ένας νέος έλεγχος σχετικά με τον κωδικό αυτόν που δεν υπήρχε τα προηγούμενα έτη. Αν ο φορολογούμενος διαθέτει Κ.Α.Δ. που δεν εμπίπτει στα επαγγέλματα που αναφέρονται στην ΠΟΛ. 1047/2015 (πρώην ελευθέρια) ή διαθέτει μεν έναν τέτοιο Κ.Α.Δ., αλλά έχει και κάποιον δευτερεύοντα κωδικό που δεν εμπίπτει (π.χ. αφορά σε εμπορική δραστηριότητα), τότε το σύστημα βγάζει μήνυμα ότι δε μπορεί να υπαχθεί στις εν λόγω διατάξεις. Ουσιαστικά φαίνεται ότι φέτος το υπουργείο ακολούθησε όσα αναφέρονται στην ΠΟΛ. 1047/2015 και δεν γνωρίζουμε αν θα υπάρχει κάποια αλλαγή στην πορεία. Ενδεχομένως μια λύση —για τις περιπτώσεις εκείνες όπου έχουν ξεμείνει κάποιοι Κ.Α.Δ. που ουσιαστικά δεν χρησιμοποιούνται από τους φορολογούμενους— είναι η επίσκεψη στη Δ.Ο.Υ. για τη διαγραφή τους, προκειμένου να μείνουν οι Κ.Α.Δ. που πρέπει ώστε να φορολογηθούν με τις ευνοϊκές διατάξεις.

i. Συχνή ερώτηση: Οι αγορές παγίων αναγράφονται στο φετινό Ε3;

Απάντηση:  Όχι, δεν αναγράφονται πουθενά.

ii. Συχνή ερώτηση: Βάσει της τήρησης των απλογραφικών βιβλίων δεν υπάρχει τρόπος να γίνει η ανάλυση των εξόδων στον υποπίνακα Ζ. Πως θα γίνει η ορθή συμπλήρωση του Ε3;

Απάντηση: Εξαιρετικά για το φορολογικό έτος 2017 η καταχώρηση στους υποπίνακες του πίνακα Ζ’ θα πραγματοποιείται με βάση τα δεδομένα των βιβλίων των επιχειρήσεων εφόσον προκύπτουν ευχερώς και είναι εφικτή η καταχώρηση με βάση την ανάλυση του νέου εντύπου Ε3 (βλ. ΠΟΛ.1072/2018).

iii. Συχνή ερώτηση: Τον κωδ. 009 τον συμπληρώνουν και οι αφανείς αγρότες;
Απάντηση: Η διαγράμμιση της επιλογής 3 (αφανείς αγρότες) γίνεται από τους ασκούντες αγροτική δραστηριότητα οι οποίοι δεν υπάγονται σε καθεστώς Φ.Π.Α., δηλαδή, τους μη υπαγόμενους ούτε στο κανονικό ούτε στο ειδικό καθεστώς Φ.Π.Α. Αφανείς θεωρούνται οι αγρότες που για οποιοδήποτε λόγο δεν έχουν ενταχθεί σε κάποιο καθεστώς (ειδικό ή κανονικό) ή δεν έχουν κάνει έναρξη αλλά έχουν αγροτικό εισόδημα. Για τα πρόσωπα αυτά δεν συμπληρώνεται ο ΚΑΔ. (βλ. ΠΟΛ.1116/10.6.2015 εγκύκλιος). 

■ Πως αναγράφονται οι αγροτικές ενισχύσεις στο νέο Ε3 Λυμπερίου Αναστάσιος – Θοδωρής Καλοπήτας ]

Σημείωση που αφορά αγρότες: Παρατείνεται η καταληκτική ημερομηνία υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης έως την 15η Ιουνίου, επίσης δείτε και ΥΠΑΑΤ: Ως αγροτικά εισοδήματα θα λογίζονται τα έσοδα από την οικοτεχνία

 Σχετικά με τους κωδικούς 325-326 του Ε1

ΠΟΛ. 1068/2018Οι κωδικοί 325-326 έχουν συμπληρωθεί από τη Φορολογική Διοίκηση βάσει του αρχείου βεβαιώσεων που αποστέλλουν ηλεκτρονικά οι εκκαθαριστές (ΠΟΛ.1045/2018) και αφορούν αμοιβές μελών Δ.Σ. για παροχή υπηρεσίας που σύμφωνα με την περ. δ΄ της παρ.2 του άρθρου 12 του ν.4172/2013 αποτελούν εισόδημα από μισθωτή εργασία, μετά την αφαίρεση των ασφαλιστικών κρατήσεων που τους διενεργήθηκαν για την ιδιότητά τους αυτή. Στους κωδικούς αυτούς δεν αναγράφονται αμοιβές μελών Δ.Σ. που προέρχονται από διανομή κερδών.

Προσοχή: Επειδή στην ΠΟΛ. 1045/2018 που αφορά στην υποβολή του αρχείου των βεβαιώσεων είχε αναγραφεί για τις εν λόγω αμοιβές (προφανώς εκ παραδρομής) το εξής «5 Αμοιβές μελών ΔΣ με ποσοστό συμμετοχής στην εταιρεία 3% και άνω (δηλώνονται οι ακαθάριστες αμοιβές πριν την αφαίρεση τυχόν καταβληθεισών ασφαλιστικών εισφορών)», όσοι συνάδελφοι έστειλαν αρχείο ακολουθώντας την εγκύκλιο αυτή, πρέπει να στείλουν εκ νέου το αρχείο  (σ.σ. δεν τίθεται θέμα επιβολής προστίμου) ακολουθώντας όσα αναφέρονται στην νέα εγκύκλιο (ΠΟΛ. 1068/2018), αναγράφοντας τις ακαθάριστες αμοιβές και τις ασφαλιστικές κρατήσεις προκειμένου στον κωδικό 325-326 να συμπληρωθούν τα ορθά ποσά (σ.σ. ακαθάριστες αμοιβές μείον ασφαλιστικές κρατήσεις). Να τονίσουμε ότι οι ασφαλιστικές κρατήσεις που θα αναγραφούν στο αρχείο και κατ’ επέκταση θα αφαιρεθούν από τις ακαθάριστες αμοιβές των μελών Δ.Σ. Α.Ε. είναι οι εισφορές των μελών, όπως αυτές είχαν αποτυπωθεί στις Α.Π.Δ.). Θυμίζουμε ότι για τις αμοιβές αυτές από πλευράς Ε.Φ.Κ.Α. είχαν δοθεί διευκρινίσεις με την εγκ. 4/2017.

 Πως θα δηλωθούν τα ανείσπρακτα ενοίκια στο φορολογικό έτος 2017 – Αναλυτικές οδηγίες

■ Κ.Ε.Α. και κοινωνικό μέρισμα 

i. Συχνή ερώτηση: Που αναγράφονται το Κ.Ε.Α. και το κοινωνικό μέρισμα στο Ε1; 
Απάντηση: Το Κ.Ε.Α. στους 659-660 (δεν υπάρχει μέχρι στιγμής ηλεκτρονική πληροφόρηση), ενώ το κοινωνικό μέρισμα στους 781-782. 

■ Κωδικοί 049-050 (αποδείξεις)

ii. Συχνές ερωτήσεις για τους κωδ.049-050
Ερώτηση Α: Αν στους κωδικούς 049-050 έχουν αναρτηθεί για παράδειγμα 20.000,00 δαπάνες με ηλεκτρονικά μέσα και ο φορολογούμενος λόγω εισοδήματος θέλει να αναγράψει στους κωδικούς αυτούς μικρότερο ποσό (σ.σ. για την ακρίβεια όσο χρειάζεται), κινδυνεύει σε περίπτωση ελέγχου για κάποια παράβαση; 
Απάντηση (προσωπική εκτίμηση): Αν στο μέλλον γίνει έλεγχος βάσει των έμμεσων τεχνικών ελέγχου, τότε όλα τα κονδύλια που καταβάλλονται μέσω του τραπεζικού συστήματος, κ.λπ. λαμβάνονται υπόψη για το τελικό πόρισμα και τη σύνθεση του φορολογικού προφίλ του ελεγχόμενου, είτε αυτά αναγράφονται στη δήλωση ή όχι. Συνεπώς, αν τίθεται θέμα είναι μόνο σε περίπτωση ελέγχου με τις έμμεσες τεχνικές και αυτό πάντα υπό προϋποθέσεις. Η Δ.Ο.Υ. δεν μπορεί εκ πρώτης να θέσει ζήτημα ανακρίβειας της δήλωσης Ε1 και επιβολής προστίμου γιατί δεν υφίσταται λόγος ανακρίβειας αν αναγράψει κάποιος μικρότερα ποσά στους κωδικούς αυτούς σε σχέση με τα μεγαλύτερα που έχουν αναρτηθεί (σ.σ. ούτε προκύπτει εν προκειμένω αποφυγή καταβολής φόρου, κ.λπ.).   

Ερώτηση Β: Είμαι ελεύθερος επαγγελματίας και δεν δικαιούμαι τη μείωση φόρου σύμφωνα με το άρθρο 16 του ν.4172/2013. Υποχρεούμαι να αναγράψω τα σχετικά ποσά που αναρτήθηκαν;  
Απάντηση: Στους κωδικούς 049-050 «Δαπάνη αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών», αναγράφονται τα χρηματικά ποσά που καταβλήθηκαν για τη διατήρηση της μείωσης φόρου σύμφωνα με το άρθρο 16 του ν.4172/2013. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες εφόσον αποκτούν εισόδημα μόνο από επιχειρηματική δραστηριότητα δεν είναι υποχρεωμένοι να αναγράψουν κανένα ποσό στους κωδικούς αυτούς, αφού δεν μπορούν βάσει του νόμου να τύχουν της μείωσης φόρου του άρθρου 16 του ν. 4172/2013. 

Μέχρι και την τελευταία εργάσιμη ημέρα η υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων

Νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες – υποβολή δήλωσης (μετά την κατάθεση της τροπολογίας)

Μήνας

 

Ημερομηνία υποβολής

 

Ιούνιος 29.06.2018

Νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες – καταβολή φόρου (όπως ισχύει βάσει του ν. 4172/2013)

Μήνας

 

Ημερομηνία

 

Δόσεις

 

Ιούλιος 31.07.2018 1η δόση
Αύγουστος 31.08.2018 2η δόση
Σεπτέμβριος 28.09.2018 3η δόση
Οκτώβριος 31.10.2018 4η δόση
Νοέμβριος 30.11.2018 5η δόση
Δεκέμβριος 31.12.2018 6η δόση

 

Προσοχή: Τα νέα έντυπα Ν και Ε3 δεν έχουν ανέβει ακόμη στην εφαρμογή των Νομικών Προσώπων στο taxis. Η εφαρμογή των Νομικών Προσώπων όπως είναι γνωστό δεν κλείνει ποτέ γιατί καλύπτει και άλλες περιπτώσεις υποβολής (π.χ. εταιρείες που έχουν τεθεί σε εκκαθάριση, διακοπή δραστηριότητας, κ.λπ.) οπότε αν κάποια/ος συνάδελφος μπει στην εφαρμογή θα δει τα περσινά έντυπα. Όσοι θέλουν να υποβάλλουν τις δηλώσεις των Ν.Π. για το φορολογικό έτος 2017 πρέπει να περιμένουν μέχρι να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες εργασίες από την ΔΗΛΕΔ.

 

 Πίνακας Ε (πρώην Κ του Ε3) και ασφαλιστικές εισφορές

Εν αναμονή της εκκαθάρισης από τον Ε.Φ.Κ.Α., πολλοί συνάδελφοι αναρωτιούνται (όχι αδίκως) πως θα χειριστούν τα ζητήματα που προκύπτουν από την όλη διαδικασία και κυρίως την αντιμετώπιση του πίνακα Ε (όταν απαιτείται η συμπλήρωσή του) αναφορικά με τις ασφαλιστικές εισφορές. Ένα πρακτικό άρθρο για το θέμα αυτό μπορείτε να μελετήσετε ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

Έκπτωση ασφαλιστικών εισφορών για το 2017 – Συμπλήρωση πίνακα Ε- Λογιστική και φορολογική αντιμετώπιση

Συχνή ερώτηση: Στον πίνακα Ε αναγράφονται και οι ασφαλιστικές εισφορές που αφορούν μισθωτούς;

Απάντηση: Ναι, Ε.Φ.Κ.Α. μη μισθωτών και Ε.Φ.Κ.Α. μισθωτών.

 

 Η μη έκπτωση της δαπάνης μισθοδοσίας και η έκπτωση των ασφαλιστικών εισφορών (για όσους θέλουν να φρεσκάρουν τη μνήμη τους, ας μελετήσουν πάλι ένα παλαιότερο άρθρο που είναι όμως πάντα επίκαιρο λόγω του αντικειμένου που πραγματεύεται)

Συμπεράσματα

α) Αν δεν ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία εξόφλησης της μισθοδοσίας του προσωπικού, τότε δεν εκπίπτει η εν λόγω δαπάνη. Ως δαπάνη που δεν εκπίπτει θεωρείται το συνολικό ποσό των πληρωτέων αποδοχών των εργαζομένων.
β) Η μισθοδοσία του κάθε μηνός εξετάζεται ξεχωριστά και ανά άτομο αναφορικά με την εκπεσιμότητά της. Δηλαδή, αν τους έντεκα μήνες του έτους εξοφληθεί η μισθοδοσία με τον προβλεπόμενο τρόπο για έναν εργαζόμενο και ο ένας μόνο μήνας με διαφορετικό τρόπο τότε, μόνο για τον έναν αυτόν μήνα δεν θα εκπέσει η δαπάνη. Επίσης η κάθε μισθοδοτική περίοδος εξετάζεται ξεχωριστά αναφορικά με τον τρόπο εξόφλησης (π.χ. Απρίλιος και δώρο Πάσχα). Εξυπακούεται ότι δεν επηρεάζεται η εκπεσιμότητα της δαπάνης μισθοδοσίας του τυχόν άλλου προσωπικού εφόσον ακολουθηθεί —για το προσωπικό αυτό— η προβλεπόμενη διαδικασία εξόφλησης της μισθοδοσίας.
γ) Οι δαπάνες μισθοδοσίας που έχουν πραγματοποιηθεί εντός του φορολογικού έτους, αλλά δεν έχουν εξοφληθεί στο έτος αυτό, κρίνονται οριστικά, ως προς την εκπεσιμότητά τους, στο φορολογικό έτος που θα λάβει χώρα η εξόφλησή τους. Για παράδειγμα, αν η δαπάνη μισθοδοσίας του μηνός Δεκεμβρίου 2017 εξοφληθεί στις 2.1.2018 με τον προβλεπόμενο τρόπο, τότε εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδα του έτους 2017. Αν όμως στις 2.1.2018 δεν εξοφληθεί με τον νόμιμο τρόπο, τότε δεν εκπίπτει από το ακαθάριστα έσοδα του έτους 2017.  
δ) Στην περίπτωση που στο έτος εξόφλησης των δαπανών διαπιστωθεί ότι οι εν λόγω δαπάνες εξοφλήθηκαν χωρίς να γίνει χρήση ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής ή διαμεσολάβηση παρόχου υπηρεσιών πληρωμών (π.χ. με μετρητά) η επιχείρηση υποχρεούται να υποβάλλει τροποποιητική δήλωση του φορολογικού έτους που αφορά η δαπάνη, προσθέτοντας τα ποσά αυτών των δαπανών ως θετική λογιστική διαφορά.
ε) Αναφορικά με την έκπτωση των ασφαλιστικών εισφορών, αυτές θα εκπέσουν βάσει των ειδικότερων διατάξεων της περίπτωσης γ’ του άρθρου 23 του ν. 4172/2013, χωρίς να επηρεάζεται η εκπεσιμότητά τους από τον τρόπο εξόφλησης της μισθοδοσίας.

Δείτε και αναλυτικά παραδείγματα που παρατίθενται στο ανωτέρω άρθρο. 

■ Επισήμανση: Έχουν παρατηρηθεί αρκετά λάθη στα αρχεία των βεβαιώσεων αποδοχών και συντάξεων που εστάλησαν από διάφορους φορείς και αναμένεται σύντομα να ανέβουν νέα αρχεία. Κατά τη γνώμη μου πρέπει να περιμένουμε λίγες μέρες ακόμη (εκτός αν υπάρχει μεγάλη ανάγκη) για την υποβολή των δηλώσεων ώστε να αποφύγουμε τη διαδικασία των τροποποιητικών δηλώσεων. 

ΙΙΙ. Τροπολογίες που ψηφίστηκαν και μας αφορούν…

Το νομοσχέδιο με τίτλο «Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας 2015/2366/ΕΕ για τις υπηρεσίες πληρωμών και άλλες διατάξεις» ψηφίστηκε στη Βουλή. Στο νομοσχέδιο αυτό είχαν κατατεθεί και η κάτωθι τροπολογίες που τελικώς ψηφίστηκαν. Ας τις θυμηθούμε:

 Τέλη κυκλοφορίας με το μήνα και για το 2018
 

 Μεταβίβαση αυτοκινήτων δημόσιας χρήσης: Παρατείνεται μέχρι 31.12.2018 η διάταξη για καταβολή εφάπαξ πάγιων ποσών φόρου κατά τη μεταβίβαση

 

Παρατείνεται μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2018 η ισχύς των διατάξεων του άρθρου 10 του ν.2579/1998 για καταβολή εφάπαξ πάγιων ποσών φόρου κατά τη μεταβίβαση από επαχθή αιτία, περιλαμβανομένης και της ανταλλαγής, αυτοκινήτων δημόσιας χρήσης των περιπτώσεων β’, γ’ και δ’ των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου αυτού.

 Φορολόγηση των περιστασιακά απασχολούμενων και για το 2017

 

Προσοχή: Ενώ στην αιτιολογική έκθεση φάνηκε πως οι υπηρεσιακοί παράγοντες ήθελαν να δώσουν λύση —εκτός της προσθήκης του έτους 2017— και στο πρόβλημα που είχαμε αναδείξει πέρυσι (σ.σ. δείτε το σχετικό άρθρο με τίτλο Ιστορίες φορολογικής τρέλας – Με συνολικό εισόδημα 33,13 ευρώ πληρώνεις φόρο 1.305,44 ευρώ!), στη διάταξη δεν υπάρχει καμία αναφορά στο εν λόγω θέμα. Γιατί άραγε;

¤

IV.  Daily briefing

Η συνοπτική παρουσίαση των γεγονότων της ημέρας μέσω του daily briefing συνεχίστηκε, αλλά μόνο για μία ημέρα την περασμένη εβδομάδαΈχοντας πάντα ως γνώμονα τη συνεχή και σφαιρική ενημέρωσή σας, αλλά ταυτόχρονα βάζοντας και τη δική μας πινελιά, προσπαθούμε να συνοψίσουμε τα σημαντικότερα γεγονότα και να σας μεταφέρουμε όσα γίνονται καθημερινά στα επαγγελματικά μας δρώμενα. Να σημειώσω ότι δεν γίνεται πλήρης ανάλυση των θεμάτων μέσα από το briefing, όμως δίνουμε το στίγμα της επικαιρότητας και συχνά κάνουμε έναν μικρό σχολιασμό ορισμένων θεμάτων ή κάνουμε μια γενικότερη συζήτηση. 

Δεν ξέρω αν σας έλειψε το καθημερινό  briefing, εμάς όμως μας έλειψε η επικοινωνία μαζί σας μέσω αυτού του διαύλου. 

¤

 

V. Ενδικοφανείς προσφυγές μέσω διαδικτύου…

 ΠΟΛ.1076/2018 Ηλεκτρονική υποβολή ενδικοφανών προσφυγών και αιτημάτων αναστολής του άρθρου 63 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ν. 4174/2013)  (από 9.5.2018 ξεκινά η πιλοτική εφαρμογή για ορισμένες Δ.Ο.Υ.)

 

¤

VI.Θέματα Ε.Φ.Κ.Α.

 Έμμισθοι δικηγόροι: Χρήσιμος οδηγός περί εκκαθάρισης και συμψηφισμών εισφορών ΕΦΚΑ. Παρατηρήσεις – Συμβουλές [του Ανδρέα Κουτσόλαμπρου]

 ΔΣΑ: Νεώτερη ενημέρωση από ΕΦΚΑ – Ως την 31η Μαΐου διαρκεί η ασφαλιστική ικανότητα

■ ΕΦΚΑ: Προθεσμία καταβολής εισφορών Μαρτίου 2018 Μη Μισθωτών Ασφαλισμένων [ έως 18.5.2018]. 

Σημείωση: Η εκκαθάριση ακόμη να φανεί….

 

¤

VII. Αρθρογραφία, μελέτες κ.α.

Ενδιαφέρουσα ήταν και την περασμένη εβδομάδα η αρθρογραφία του κόμβου. Δημοσιεύθηκαν νέα άρθρα και επανήλθαν στο προσκήνιο κάποια πιο πρόσφατα τα οποία πρέπει να διαβάσετε ή αν δεν έχετε χρόνο στην παρούσα περίοδο μπορείτε να τα προσθέσετε στην προσωπική βιβλιοθήκη σας. Δείτε τα σημαντικότερα εξ αυτών:

■  Προσδιορισμός φορολογητέου εισοδήματος, αρχικού και οφειλόμενου φόρου, προκαταβολή φόρου για νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες – Πρακτική εφαρμογή [ του Αντώνη Νασόπουλου  ]

 ΔΕΝ: Υποχρεώσεις εργοδοτών για την 1η Μαΐου  ης επιστημονικής ομάδας του Δελτίου Εργατικής Νομοθεσίας]

 Επιστροφή ΦΠΑ (Μέρος πρώτο) [ του Φ. Τσιατούρα ]

 

 

VIII.  Ενδιαφέροντα θέματα, νομικά και όχι μόνο

■  ΠΟΛ.1079/2018 Ερμηνεία του Άρθρου 12 της ΣΑΔΦΕ μεταξύ της Ελλάδας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας (Ν.3047/2002, ΦΕΚ τ.Α’ 200/2002)

Περίληψη

Αναφορικά με τις πληρωμές που καταβάλλονται έναντι υπηρεσιών πιστοποίησης και μετάφρασης βιομηχανικού ή άλλου είδους εξοπλισμού προκειμένου αυτός να πιστοποιηθεί ότι πληροί τις εκάστοτε προδιαγραφές (τεχνικές, περιβαλλοντικές, ασφαλείας κλπ) που τίθενται από τις αρμόδιες αρχές της άλλης χώρας και αντιστοίχως να αδειοδοτηθεί η χρήση του (εισαγωγή του), αυτές δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του προαναφερθέντος άρθρου 12 της αναφερομένης στο θέμα Σύμβασης, αλλά εμπίπτουν στις διατάξεις του άρθρου 7 της Σύμβασης αυτής.Συνοψίζοντας και σε σχέση με την ορθή εφαρμογή της αναφερομένης στο θέμα ΣΑΔΦ, η αμοιβή αλλοδαπής εταιρείας για υπηρεσίες πιστοποίησης και μετάφρασης που παρείχε σε ελληνική εταιρεία, υπάγεται στο Άρθρο 7 (Κέρδη Επιχειρήσεων) της προαναφερθείσας ΣΑΔΦ και συνεπώς δεν υπόκειται σε παρακράτηση φόρου.

 

■ Απόφαση Διοικητικού Εφετείου αριθμ. 321/2017 Παραγραφή και ευθύνη αποχωρήσαντος εταίρου ΟΕ

Περίληψη

Το Μονομελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Χανίων, με την υπ’ αριθμό 570/2014 απόφασή του, έκρινε ότι την 16-7-2010 (ημεροχρονολογία ειδοποίησης ληξιπροθέσμου) είχε ήδη παρέλθει η κατά τη διάταξη της παραγράφου 2 του άρθρου 86 του Ν. 2362/1995 πενταετία από το τέλος του οικονομικού έτους κατά το οποίο διενεργήθηκε η εν στενή εννοία βεβαίωση των ένδικων χρηματικών απαιτήσεων, ήτοι από την 31-12-2003, και συνεπώς έχει παραγραφεί η αξίωση του Ελληνικού Δημοσίου για την είσπραξή τους.  Το Διοικητικό Εφετείο Χανίων με την επίμαχη απόφασή του έκρινε ότι πράγματι η αξίωση του Ελληνικού Δημοσίου έχει υποπέσει σε παραγραφή, λόγω παρόδου πενταετίας από την εν στενή εννοία βεβαίωση των ένδικων χρηματικών απαιτήσεων. 

Δείτε ολόκληρη την περίληψη στη σχετική ανάρτηση του κόμβου Παραγραφή και ευθύνη αποχωρήσαντος εταίρου ΟΕ – Απόφαση Διοικητικού Εφετείου

Σημ. Επί τη ευκαιρία να συγχαρώ τη δικηγόρο Ε. Ζουλάκη την επιστημονική κατάρτιση και τη μαχητικότητά της.

 

 

 ΣτΕ 745/2018 Αντισυνταγματική η φορολόγηση των προβλέψεων απόσβεσης επισφαλών απαιτήσεων του ν. 3296/2004 – Παραπομπή σε επταμελή σύνθεση [Σημαντικό ζήτημα. Αναμένουμε τη νέα απόφαση ώστε να δούμε στη συνέχεια και τις αντιδράσεις της Α.Α.Δ.Ε.] 

 Αριθμ. πρωτ.: ΔΕΑΦ Β 1065393 ΕΞ 2018 Φορολογική μεταχείριση του εισοδήματος που προκύπτει κατά τη λήξη ομολόγων χωρίς τοκομερίδια (zero coupon) ημεδαπής και αλλοδαπής προέλευσης 

 Αριθ. πρωτ.: ΔΕΑΦ Β 1066017 ΕΞ 2018 Υποβολή δηλώσεων από τα γραφεία αλλοδαπών επιχειρήσεων και τις ημεδαπές επιχειρήσεις που λειτουργούν βάσει του α.ν.89/1967 σε περίπτωση ανάκλησης της άδειας εγκατάστασής τους

 

¤

IX. Λοιπές ενδιαφέρουσες ειδήσεις, εγκύκλιοι, κ.α. 

 (Upd) Μητρώο Δεξαμενών Ενεργειακών Προϊόντων: Από σήμερα, 02/05 διαθέσιμη η εφαρμογή για την απογραφή δεξαμενών φορολογικών αποθηκών και αποθηκών τελωνειακής αποταμίευσης

■ ΟΕΕ: Ανακοίνωση πραγματοποίησης σεμιναρίων αναγκαίας εκπαίδευσης

 Έκδοση νέου τύπου Δελτίου Ταυτότητας Ελλήνων πολιτών

 ΠΟΛ.1066/2018 Παράταση και αναστολή καταβολής βεβαιωμένων οφειλών για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών που προέκυψαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα (θυελλώδεις άνεμοι) στις Τ.Κ. Συκολόγου, Καλαμίου, Πεύκου, Αγ. Βασιλείου, Κεφαλοβρυσίου, Αμιρών, Βάχου, Άνω Βιάννου, Κάτω Βιάννου και Χόνδρου του Δήμου Βιάννου της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης

 Τέλη Ιουνίου θα καταβληθεί η δεύτερη δόση επιδόματος παιδιού για το 2018

 

¤

Χ. Στο λαβύρινθο των προθεσμιών

 Σημαντικές φορολογικές και λοιπές υποχρεώσεις μηνός Μαΐου 2018

¤

ΧΙ. Μικρά Κατάστιχα – Η ιστορία της Λογιστικής και της φορολογίας

Ο φίλος και έγκριτος συνάδελφος Κ. Νιφορόπουλος μας ταξίδεψε πάλι πίσω στο χρόνο μέσα από τη στήλη του κόμβου «μικρά κατάστιχα». Διαβάστε το ενδιαφέρον άρθρο με θέμα Πως μαθαίνεις Λογιστική σε 10 ημέρες . Οι Λογιστές την περίοδο (1897 – 1959 ) μέσα από τις εφημερίδες .

 

  ¤

XII. Επίλογος

Κλείνω μουσικά το σημερινό μου σχόλιο με ένα τραγούδι που ερμήνευσε μοναδικά ο αξέχαστος Νίκος Παπάζογλου (στίχοι της Πολυξένης Βελένη). Τα βλέφαρα κλείνουν για λίγο, οι νότες αναλαμβάνουν να ανοίξουν το μονοπάτι, η φωνή γαληνεύει το μυαλό. Δεν χρειάζονται καν αποσκευές, ούτε αλλαξιές ρούχων γι΄αυτό το ταξίδι της σκέψης που αρχίζει πάλι! Ο προορισμός διαφορετικός για τον καθένα, όμως αυτά τα λίγα λεπτά αρκούν για να γεμίζουν τη ψυχή με χρώματα, αρώματα και εικόνες. Αυτά τα λίγα λεπτά είναι αρκετά να πλημμυρίσουν την καρδιά με συναισθήματα και κάποιες φορές είναι η αιτία για να κυλήσει ένα ζεστό δάκρυ στο μάγουλο. 

Έτσι είναι οι στιγμές, άλλοτε σε γεμίζουν κι άλλες φορές σε αδειάζουν, άλλοτε σε ταξιδεύουν, σε πικραίνουν, σε πονούν, σε κάνουν ευτυχισμένο, σε κάνουν να χαμογελάς, να ονειρεύεσαι ή ευθύνονται για τα δάκρυά σου. Οι στιγμές συνθέτουν τον καμβά της ίδιας μας της ζωής και όσες περισσότερες ζήσουμε τόσο πιο γεμάτοι θα φτάσουμε στο τέλος. Αν χάνουμε κάποιες από αυτές τις στιγμές τότε θα λείπουν από το παζλ της ζωής μας και πιστέψτε με, τα παζλ είναι τόσο άχαρα όταν λείπουν ορισμένα κομμάτια τους…